Loading…
SKUP 2019 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Friday, March 29
 

16:00 CET

Åpningstale ved SKUPs styreleder
Speakers
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist, Faktisk
Silje Sjursen Skiphamn er styreleder i SKUP og journalist i Faktisk.no. Har tidligere jobbet med politikk og nyheter i blant annet VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen.


Friday March 29, 2019 16:00 - 16:15 CET
Oseberg

16:15 CET

English: Etter Khashoggi
2. oktober 2018 ble Jamal Khashoggi drept på bestialsk vis inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul. Utenfor sto hans forlovede og ventet på han. Den saudiske journalisten hadde havnet i unåde hos Saudi-Arabias kronprins og søkt tilflukt i USA. Der var han var spaltist for Washington Post. Drapet er sannsynligvis det mest omtalte på en journalist noen sinne.
Hvilke politiske følger har drapet på Khashoggi fått? Hvilke konsekvenser har det fått for journalister i Midt-Østen? Og hva skjer med Khashoggis regimekritiske journalistikk videre?
Paneldeltakerne i denne åpningssesjonen vil ikke bli annonsert på forhånd.  

Speakers
avatar for Hege Moe Eriksen

Hege Moe Eriksen

Programleder, NRK
Hege Moe Eriksen er programleder i utenriksmagasinet NRK Urix. Hun har tidligere vært NRKs Europa-korrespondent med base i Brussel. Hun har også bodd og arbeidet i Frankrike, Spania og Midtøsten og laget flere dokumentarer i tillegg til dekning av utenriksnyheter.


Friday March 29, 2019 16:15 - 17:15 CET
Oseberg

17:15 CET

Utdeling av åpenhetsprisen (17.15-17.20)
Mange forsøker å hindre innsyn, men hvem har jobbet best for økt åpenhet i 2018? Norsk Presseforbund deler ut åpenhetsprisen Flavius.  

Speakers
avatar for Kristine Foss

Kristine Foss

Juridisk rådgiver, Norsk Presseforbund
Kristine Foss er jurist  i NP med ansvaret for Pressens offentlighetsutvalg og jobber daglig med  spørsmål om innsyn og tilgang til dokumenter fra journalister i hele  landet. Hun har deltatt i samarbeidet med Difi om utviklingen av eInnsyn.        


Friday March 29, 2019 17:15 - 17:15 CET
Oseberg

17:15 CET

Pause
Friday March 29, 2019 17:15 - 17:45 CET
Fellesarealene

17:45 CET

English: Historien bak Football Leaks
Footbal Leaks er historiens største datalekkasje, og består av over 70 millioner dokumenter fra internasjonal toppfotball. Lekkasjen startet med overleveringen av 18 millioner dokumenter til Der Spiegel i 2016. Etter første runde med Football Leaks, kom det en rekke nye avsløringer høsten 2018, med Football Leaks 2. Slik har fotballfestens bakside blitt avdekket. Der Spiegel har delt dokumentene videre med partnere i nettverket European Investigative Collaboration (EIC), herunder VG og danske Politiken.  I denne sesjonen kommer Nicola Naber (Der Spiegel), Jeppe Laursen Brock (Politiken) og Anders K. Christiansen (VG) for å fortelle om det internasjonale samarbeidsprosjektet.


Speakers
avatar for Nicola Naber

Nicola Naber

Journalist, Der Spiegel
Nicola Naber har arbeidet i Der Spiegel siden 2006, der hun er en del av avdelingen for research og faktasjekking. Hun jobber spesielt med hvitsnippforbrytelser, og de siste årene har hun vært en del av Football Leaks-teamet.
avatar for Anders K. Christiansen

Anders K. Christiansen

Journalist, VG
Anders K. Christiansen (40) har jobbet i VG siden 2004. Har journalistutdannelse fra Høgskulen i Volda, samt U-landsstudium ved Høgskolen i Oslo. Christiansen har også journalistbakgrunn fra Østlands-Posten og Aftenposten. Vant SKUP-diplom for åpenhetsprosjektet "Nådeløs åpenhet... Read More →
avatar for Jeppe Laursen Brock

Jeppe Laursen Brock

Journalist, Politiken
Jeppe Laursen Brock (33) har arbeidet med undersøkende sportsjurnalistikk i danske Politiken i åtte år og har blant annet gjort undersøkelser om det kriminelle dopingmarkedet, maktmisbruk, kampfiksing og nå sist Football Leaks. To ganger er han blitt kåret til Årets Sprtsjournalist... Read More →
avatar for Leif Welhaven

Leif Welhaven

Kommentator, VG
Leif Welhaven er kommentator i VG-sporten. Han har jobbet i VG siden 2002 og har tidligere vært nyhetsleder, nyhetsreporter og utenrikskorrespondent.  Welhaven har også bakgrunn fra Aftenposten og Budstikka. Syv års utdannelse innen jus, statsvitenskap, journalistikk og strategisk... Read More →


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Ormen Lange 1

17:45 CET

Når kommer mamma hjem? Tilfellet Anna.
Etter en voldsom biljakt i sentrum av Malmø ble Anna og hennes sønn hardt skadet. Mens Anna kjemper for å lære seg å gå og snakke igjen, fratas hun omsorgen for sin sønn. Samtidig oppdager hennes familie at barnets far ikke er den han har utgitt seg for å bære. Det var så mange presseetiske feller her at saken var nær ved å havne i søppelbøtta.  Men etter tre måneders research og et uvanlig dramaturgisk grep var historien klar til å publiseres. "Fallet Anna" mottok i 2018 Wendelaprisen for beste sosialreportasje i Sverige og er også nominert til Stora Journalistpriset.


Speakers
avatar for Jens Mikkelsen

Jens Mikkelsen

Journalist, Sydsvenskan
Jens Mikkelsen er journalist i Sydsvenskan i Malmö  og har gransket alt fra boligkorrupsjon ot vektervold til menneskehandel og forsvunne flyktningbarn. Har har vunnet Guldspaden, Stora Journalistpriset, Publicistklubbens Stora pris, Cordelia Edvardson-priset og Wendelapriset for... Read More →
avatar for Jessica Ziegerer

Jessica Ziegerer

Journalist, HD-Sydsvenskan
Jessica Ziegerer är flerfaldigt prisad grävjournalist på Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan. Hon är också redaktör för tidningens grävnav, som i många år jobbat systematiskt för att utveckla grävmetodiken.


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Ormen Lange 2

17:45 CET

SKUPs årsmøte
Årsmøtepapirer vil ligge på www.skup.no fra 8. mars.

Speakers
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Journalist, Faktisk
Silje Sjursen Skiphamn er styreleder i SKUP og journalist i Faktisk.no. Har tidligere jobbet med politikk og nyheter i blant annet VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen.


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Ildverket

17:45 CET

Slik avslørte DN Tidal
En harddisk med fortrolige data fra en anonym kilde satte DN-journalistene i stand til å avsløre hvordan lyttertall på strømmetjenesten Tidal var blitt manipulert. Arbeidet avdekket flere hundre millioner falske avspillinger av sangene til Tidal-eier Jay Zs kone Beyoncé og venn Kanye West. Det har gitt store utbetalinger på bekostning av andre artister. I denne timen får du høre hvordan DN jobbet med saken. 

Speakers
avatar for Jan William Johnsen

Jan William Johnsen

Doktorgradsstipendiat, NTNU
Jan William Johnsen er doktorgradsstipendiat ved Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi på Gjøvik. Han har utført selve analysen av dataene i DNs Tideal-avsløring. Tidligere har Johnsen blant annet forsket på nettverksstrukturer på nettforum på det mørke nettet, med sikte på å kunne identifisere kriminelle nøkkelspillere... Read More →
avatar for Kjetil Sæter

Kjetil Sæter

Journalist, Dagens Næringsliv
Kjetil Sæter er journalist i Magasinet i Dagens Næringsliv.  Kjetil Sæter er journalist i Magasinet i Dagens Næringsliv og har har tidligere jobbet i Aftenposten og Finansavisen.  Han vant SKUP-prisen i 2011 og 2017, SKUP-diplom i 2007 og 2010 og Schibsted Journalism Award... Read More →
avatar for Markus Tobiassen

Markus Tobiassen

Journalist, Dagens Næringsliv
  Markus Tobiassen jobber som journalist i Etterbørs-redaksjonen i Dagens Næringsliv, hvor han har vært siden 2014. Før det var han kulturjournalist og filmanmelder i Adresseavisen.     


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Oseberg

17:45 CET

Lynprat i datajournalistikk
På Lynprat får du se mange av de de beste metodene fra datastøttet journalistikk i fjor, demonstrert av journalistene som skapte dem. Kom og bli inspirert, lær eller still spørsmål. Som tittelen sier går denne sesjonen i et rasende tempo - maks fem minutter pr. innleder.

Speakers
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Har vært ansatt i VG siden 2007 og er nå journalist på VG dagsorden. Hun  har tidligere jobbet i Akers Avis Groruddalen og TV2 Nyhetene og var  VGs stringer i Berlin fra 2014-2016.  I 2017 vant hun SKUP-prisen sammen med Synnøve Åsebø for psykiatriavsløringene. 
avatar for Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Journalist, Aftenposten
Jan Gunnar Furuly er gravejournalist i Aftenposten og tidligere styreleder i styreleder i SKUP.  Han var  konferansesjef for Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i 2008 og 2015.
avatar for Eiliv Frich Flydal

Eiliv Frich Flydal

Journalist, Dagbladet
Eiliv Frich Flydal har jobbet som journalist i Dagbladet siden 2006. Flydal vant SKUP-diplom i 2017 for serien «Kongemakta» i 2017, Dataskup-prisen (2017) og Skup-diplom (2018) for «Søppelkrisa» om avfallshåndtering i Oslo og Dataskup-diplom for «Konkursgjengangerne» i 2018... Read More →
avatar for Bjørnar Tommelstad

Bjørnar Tommelstad

Journalist, VG
Krimreporter og en del av VGs dagsordenavdeling. Vant Skup-diplom 2016 for «Advokatavsløringen».
avatar for Isabelle Valette

Isabelle Valette

Data Scientist, VG
Isabelle Valette har vært Data Scientist i VG siden 2015. Hun har jobbet med saker som Tolga, Plaza-mysteriet og Tvangsloggene. Hun var med å stifte RLadies i Norge i 2017 og har jobbet med data, data science & data visualisering i 17 år.@ZazzValettehttps://twitter.com/ZazzVal... Read More →
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson er datareaktør i SVT og har de tre foregående årene vært redaktør for dataprosjekter i Guardian.  In 2006 and 2007 var hun databaseredaktør for Center for Public Integrity in Washington, D.C. Hun mottok Stora Journalistpriset i  2010 for Valpejl.se.@Helen... Read More →
avatar for Trude Furuly

Trude Furuly

Journalist, NRK Nyheter
Trude Furuly jobber som nyhetsreporter på bildedesken i NRK Nyheter. Har tidligere jobbet som journalist i Østlandets Blad, Egmont og i P3 Nyheter. Har i flere år jobbet med nyheter rettet mot ungdommer.
avatar for Gunn Kari Hegvik

Gunn Kari Hegvik

Journalist, VG
Journalist på dagsorden-avdelingen i VG. Har tidligere jobbet som politisk journalist i VG, Dagbladet og Adresseavisen. Utdannet i datajournalistikk fra Columbia University i New York. Var med å prosjektere faktisk.no... Read More →
avatar for Rune Ytreberg

Rune Ytreberg

Journalist, Dagens Næringsliv
Rune  Ytreberg (48) har vært journalist over halve livet og er i dag journalist ved Tromsø-kontoret til Dagens Næringsliv. Han liker verktøy  og metoder for avansert research av personer og selskaper. Rune mottok i  2005 Skup-prisen for Brennpunkt-dokumentaren Rovfiskerne... Read More →
avatar for Agne Ødegaard

Agne Ødegaard

Utvikler, Adresseavisen
Agne Ødegaard (25) har drevet med koding siden han var 14 år og er utdannet webutvikler ved NTNU i Gjøvik. Siden 2017 har han han jobbet i utviklingsavdelingen i redaksjonen i Adresseavisen.


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Mostein

17:45 CET

Kartla byens rusmiljø (18.15)
Redaksjonen i Varden i Skien bestemte seg for å sette søkelyset på det eskalerende rusmiljøet i Skien, særlig blant unge. I en travel hverdag skapte de seg rom til en tidkrevende reportasjerekke. Seks personer i redaksjoner var med på serien som ble belønnet med journalistprisen i Telenark. I denne sesjonen får du innblikk i hvordan redaksjonen jobbet for å komme tett på denne samfunnsgruppen og hvordan de setter av tid til tyngre saker.


Speakers
avatar for Tone Lensebakken

Tone Lensebakken

Journalist, Varden
Tone Lensebakken har vært journalist i 19 år, de siste fire årene i Varden. Hun dekker de fleste journalistiske områder.
avatar for Hege Løvdal Gulseth

Hege Løvdal Gulseth

Nyhetsredaktør, Varden
Hege Løvdal Gulseth er nyhetsredaktør i Varden og har tidligere jobbet i Dagbladet og Skatt sør


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Ormen Lange 3

17:45 CET

Når forbryterne slipper straff (17.45)
Regjeringen ønsker strengere straffer, men får lovbryterne den straffen Stortinget har vedtatt at de skal ha?  Lang saksbehandlingstid hos politi, påtale og i domstol fører til strafferabatt, og ofte er saksbehandlingstiden så lang at den bryter tiltaltes menneskerettigheter (EMK) om rettergang innen rimelig tid. Verken strafferabatt eller brudd på EMK på grunn av lang saksbehandlingstid blir målt av myndighetene. Thomas Frigård  undersøkte samtlige straffedommer i Øvre Romerike tingrett de siste tre årene, og funnene førte til nasjonal oppmerksomhet. 

Speakers
avatar for Thomas Frigård

Thomas Frigård

Journalist, Kommunal Rapport
Thomas Frigård er journalist i Kommunal Rapport og har tidligere jobbet 13 år i Raumnes. Han er medlem av pressens offentlighetsutvalg, medlem av fagrådet for Senter for undersøkende journalistikk og prosjektleder i LLAs graveprosjekt  «Grave lokalt». Frigård har vunnet Snus-prisen... Read More →


Friday March 29, 2019 17:45 - 18:45 CET
Ormen Lange 3

18:45 CET

Pause
Friday March 29, 2019 18:45 - 19:15 CET
Fellesarealene

19:15 CET

De perfekte vitnene
I TV-dokumentaren "De perfekte vidner" avslører DR hvordan påtalemyndigheten systematisk har påvirket politivitner under en av de mest omfattende hasjsaker i nyere dansk rettshistorie. En av anklagerne er etter dette blitt dømt til fire måneders fengsel. I denne sesjonen viser Frederik Brun Madsen hvordan han gikk frem i dette arbeidet som ble belønnet med FUJs aktualitetspris i 2018.

Speakers
avatar for Frederik Brun Madsen

Frederik Brun Madsen

Journalist, Danmarks Radio
Frederik Brun Madsen har jobbet med undersøkende journalistikk i Danmarks Radio i 12 år, og de siste åtte årene har han vært fast tilknyttet DR Dokumentar. I 2018 vant han aktualitetsprisen som deles ut av FUJ, SKUPs danske søsterorganisasjon, for argbeidet med "De perfekte... Read More →


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Ormen Lange 2

19:15 CET

English: Ta en grundig helsesjekk!
Her får du en solid dose kunnskap om hvordan du graver i stoff om folkehelse, hva slags verktøy du trenger, hvordan anbud fungerer i helsesektoren og hvordan du kombinerer journalistisk undersøkele og medisinsk vitenskap. Hvordan får du tak i dokumentasjon, og hva er interessemotsetningene?


Speakers
avatar for Serena Tinari

Serena Tinari

Chair, Investigativ.ch
Serena Tinari (1972) realized dozens of investigative documentaries for the Swiss public broadcaster. She is a member of the International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) and the chair of investigativ.ch, the Swiss organization for investigative journalism. An advisor... Read More →


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Ormen Lange 1

19:15 CET

Når drap blir underholdning
I bokform, på øret og nå også på lineær-TV: True crime-sjangeren har bredt om seg kraftig i det siste, og lite tyder på at populariteten vil avta med det første. Alle vet at krim selger, men får det redaksjonene til å skyve de etiske grensene for langt? Når er det egentlig greit å lage underholdning av noens tragedie? Hvilke journalistiske utfordringer fører denne sjangeren med seg, og vil en norsk true crime-serie noen gang føre til et gjennombrudd i en sak? Vi tar debatten i Oseberg.

Speakers
avatar for Ida Kalheim

Ida Kalheim

Faktasjef, TV 2
Ida Kalheim er faktasjef og prosjektleder for programavdelingen i TV 2. Hun har arbeidet i kanalen siden 2001 og har fungert som journalist, vaktsjef, redaksjonssjef og redaktør for en rekke programmer.
avatar for Yvonne Fondenes

Yvonne Fondenes

Programleder, TV 2
Yvonne Fondenes jobber som programleder for Tv 2 Nyhetskanalen. Hun har bakgrunn som politisk reporter i TV 2 siden 2008, og startet journalistkarrieren i Bergensavisen og Dagbladet.  Fondenes er utdannet økonom.
avatar for Torger Tengs

Torger Tengs

Drapet på datteren Birgitte på Karmøy i mai 1995 er en norgeshistoriens mest omtalte kriminalsaker. I 2018 ble saken sentral i Norges første TV-sendte true crime-serie: “Hvem drepte Birgitte?” på TV 2.  
avatar for Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard

Baneheia-saken er en av de mest omtalte kriminalsakene i norgeshistorien. Ada Sofie Austegard mistet datteren, og har senere vært sentral i etableringen av  Stine Sofies Stiftelse: En stiftelse som jobber for å styrke rettsikkerheten for voldsutsatte barn og deres pårørende... Read More →
avatar for Grete Lien Metlid

Grete Lien Metlid

Oslo-politiet
Hun er et vanlig syn på TV-skjermen og ble kåret til “Årets politileder” i 2018. Grete Lien Metlid leder Oslo-politiets felles enhet for etterretning og etterforskning, og på SKUP har hun noen alvorsord å komme med til journalister som arbeider med true crime-sjangeren... Read More →
avatar for Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk

Redaktør, NRK
Per Arne Kalbakk er etikkredaktør i NRK og har tidligere vært nyhetsdirektør og programdirektør i samme mediehus. Han har mer enn 20 års erfaring som redaksjonell leder gjennom diverse lederstillinger i NRK og Dagbladet.


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Oseberg

19:15 CET

Unngå at kildene dine blir avslørt
Du risikerer å avsløre dine kilder hvis du ikke er påpasselig nok med å beskytte ditt eget utstyr. I denne sesjonen får du sikkerhetstips på tre trussel-nivåer: Utenlandsk etterretning, norske myndigheter (politi, etterretning) og private aktører, hackere, andre. Ved starten av sesjonen vil Ina Lindahl Nyrud vil kort gå gjennom de helt ferske forslagene til nye kildevernregler og Etterretningstjenestens muligheter for digitalt grenseforsvar.  

Speakers
avatar for Ina Lindahl Nyrud

Ina Lindahl Nyrud

Advokat, Norsk Journalistlag
Ina Lindahl Nyrud er medierettsadvokat i Norsk Journalistlag, og har skrevet lærebok om pressens kildevern. Hun har tidligere arbeidet i Norsk Presseforbund og medieavdelingen i Advokatfirmaet Hjort.  
avatar for Ola Haram

Ola Haram

Journalist, VG
Ola Haram er undersøkende journalist i VG og medlem av ICIJ. Han har tidligere blant annet jobbet i TV2 og NRK Brennpunkt.
avatar for Henrik Lied

Henrik Lied

Utvikler, NRK Beta
Henrik Lied er journalist og utvikler ved NRK Beta.


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Rauer

19:15 CET

Bli grafikk-Ninja
Sitter du på data du ikke vet hvordan du skal presentere? På dette kurset kan du lære hvordan ulike typer data kan enkelt bli til vakre grafikker med enkle verktøy.   Vi går igjennom de forskjellig typer visualiseringer og noen av de smarteste verktøyene som finnes der ute. Resultatet kan da presenteres som bilder, interaktive grafikker eller som tidslinjer, grafikk i video eller i egne infografikker.   Bli inspirert av vakre løsninger og lær av andres feil.   Etter dette vil du vite hvor du skal begynne når du drar hjem til din redaksjon.


Speakers
avatar for Hanne Løvik

Hanne Løvik

Fagmedarbeider, Institutt for Journalistikk
Hanne Løvik er fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk med spesialisering innen datajournalistikk, visualisering og sosiale medier. "Alle gøyale tingene", ifølge henne selv. Inntil i sommer jobbet hun ved Teknisk Ukeblad og har tidligere blant annet vært i ABC Nyheter... Read More →


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Vasholmen

19:15 CET

Dokumenterte overgrep på nettet (19.45)
I 2013 skal en norsk forretningsmann ha sett en voldtekt av en 12 år gammel filippinsk jente direktesendt over nettet. I 2018 får Adresseavisen tilgang til bilder av dette. Da er forretningsmannen fortsatt på frifot hjemme i Norge.   Ved å undersøke bildedata og internasjonale pengeoverføringer dokumenterer Adresseavisen andre overgrep. En ny type innsyn får for første gang bidratt til å tegne et omriss av i hvilket omfang nordmenn ser direkteoverførte overgrep. Kriminalitetsformen beskrives som et «komplekst problem» å etterforske. I dette arbeidet kom avisen over en metode som politiet kan bruke til å identifisere nordmenn som er villige til å se barn bli voldtatt.

Speakers
avatar for Jonas Alsaker Vikan

Jonas Alsaker Vikan

Journalist, Adresseavisen
Jonas Alsaker Vikan (36) har vært journalist i Adresseavisen siden 2008. Fra 2012 har han primært jobbet med undersøkende journalistikk, blant annet med serier om det mørke nettet. Arbeidene er belønnet med Den trønderske journalistprisen (2012, 2014, 2017), Årets sak NONA... Read More →
avatar for Jonas Nilsson

Jonas Nilsson

Utvikler, Adresseavisen
Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler/digital design lead i Adresseavisen. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.​​


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Ormen Lange 3

19:15 CET

Slik avslørte de legetakst-jukset (19.15)
Ved hjelp av innsynsbegjæringer og dataanalyse av 90 millioner legeregninger avslørte NRK Brennpunkt hvordan norske leger tok seg for godt betalt da de skulle hjelpe syke pasienter. Etter at de mottok Dataskup-prisen for prosjektet i 2018, har teamet brukt de samme legeregningene til å avdekke hvilke leger som sykemeldte flest pasienter i Norge og hvordan enkelte leger har laget forretning av å sykemelde øst-europeiske bygningsarbeidere. I denne sesjonen får du innblikk både i dataarbeidet, visualiseringen av informasjonen og identifisering av de gode sakene. Et eget utviklet rapporteringsverktøy for dataspørringer vil bli lansert i sesjonen.Speakers
avatar for Espen Andersen

Espen Andersen

Journalist og utvikler, NRK
Espen Andersen er journalis og utvikler i Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK.  Han jobber til daglig med datastøttet journalistikk, er tidligere medlem av Offentlighetsutvalget, og har skrevet læreboken «Datastøttet journalistikk». I 2018 mottok han Dataskupprisen for... Read More →
avatar for Maria Hasselgård

Maria Hasselgård

Journalist, NRK
Maria Hasselgård er journalist i NRK Brennpunkt, og har tidligere jobbet i politisk avdeling og vært innom utenriksavdelingen i NRK. Hun er statsviter med utdannelse fra Oslo, London og Athen. I 2015 vant hun sammen med et Brennpunkt-team Prix Europa for «Fredsprisens pris» og... Read More →


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Ormen Lange 3

19:15 CET

Finn folk i Norge
Det kan være vanskelig å finne de opplysningene du trenger om folk du skal researche, spesielt når de prøver å skjule seg så godt de kan.  Med bakgrunn som krimreporter viser foredragsholderen hvordan han går frem når han kartlegger personer og nettverk.

Speakers
avatar for Bjørnar Tommelstad

Bjørnar Tommelstad

Journalist, VG
Krimreporter og en del av VGs dagsordenavdeling. Vant Skup-diplom 2016 for «Advokatavsløringen».


Friday March 29, 2019 19:15 - 20:15 CET
Mostein

20:15 CET

Middag
Friday March 29, 2019 20:15 - 21:30 CET
Restauranten

21:30 CET

Late Night Show
Friday March 29, 2019 21:30 - 22:45 CET
Oseberg
 
Saturday, March 30
 

09:00 CET

English: Tracking down most wanted criminal via Instagram
Bellingcat's Henk van Ess shows you how to track down a fugitive criminal with the help of Instagram & a little help of Facebook and Google. The police wants to know who the convict contacted and where he is right now.
This session will show you just that.
What is "chronolocation" and why do we need it? How do we research deceiving Instagrams? What is wrong with Google reverse image search? What is the hidden connection between Instagram and Facebook?
You will also learn how to search for photos in Facebook in any place in the world within any date range you want.

This is the first public session ever about the case that made headlines in The Netherlands last week.Speakers
avatar for Henk van Ess

Henk van Ess

Investigative Team Amsterdam, Netherlands, Bellingcat UK
Dutch born Henk van Ess is obsessed by finding news in data.  European  media houses, like Axel Springer, Persgroep, European Broadcasting Union  and Schibsted love his literal and lateral thinking and hire Henk on a  regular basis to spill his secrets. He rarely appears in public... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Oseberg

09:00 CET

Innsyn for dummies
Her får du grunnleggende kunnskap om hvordan du går frem for å be om innsyn i offentlige dokumenter. Foreleserne regnes som to av landets beste innen feltet.

Speakers
avatar for Kristine Foss

Kristine Foss

Juridisk rådgiver, Norsk Presseforbund
Kristine Foss er jurist  i NP med ansvaret for Pressens offentlighetsutvalg og jobber daglig med  spørsmål om innsyn og tilgang til dokumenter fra journalister i hele  landet. Hun har deltatt i samarbeidet med Difi om utviklingen av eInnsyn.        
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren S... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Ormen Lange 1

09:00 CET

English: Skraping med Python 1
Dette er time 1 av 3 påfølgende timer.
Alle  journalister kommer over websider der de hadde trengt å skrape  innholdet. I denne fire timper lange sesjonen lærer du nettopp det. Vår  foreleser, som også brukes av IRE til samme formål, skriver dette om  undervisningen:
During the workshop, we will first get familiar with HTML, then learn  basics of programming and in the end we will combine these skills to  transform (unstructured) data from websites to (structured) data tables.  Before the workshop, please download and install the newest version of anaconda on your computer. You can get it at https://www.continuum.io/downloads 

Speakers
avatar for Adriana Homolova

Adriana Homolova

Data Journalist, KRO-NCRV
Adriana Homolová is a data journalist based in Amsterdam. She works as a data journalist at Investico a platform for investigative journalism and for the print and online magazine One World. She is passionate about coding, vector graphics and investigating government spending... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Vasholmen

09:00 CET

Excel 1
Dette er del 1 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist.  Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.  

Speakers
avatar for Einar Takla

Einar Takla

Produkt- og utviklingssjef, DNX Studio
Einar Takla er produkt- og utviklingssjef i innholdsbyrået DNX Studio i Dagens Næringsliv. Han har 12 års erfaring som journalist i nyhetsredaksjonen i DN, der han blant annet har dekket finans og makroøkonomi og jobbet som datajournalist. Einar er utdannet siviløkonom fra NHH... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Rauer

09:00 CET

Gravesjefens beste tips
Gravelederen skal foredle de beste ideene, sørge for nok ressurser, oppmuntre og støtte journalisten, kvalitetssikre arbeidet, finne løsning på dilemmaer, utfordre mektige krefter og tåle kritikk. Slik definerer Nils Hanson, Uppdrag granskings redaktør gjennom 15 år, Nils Hanson, rollen som leder for gravejournalister. Dette blir en sesjon der den erfarne SVT-sjefen øser av tips både til ledere og gravejournalister.


Speakers

Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Ormen Lange 2

09:00 CET

Avslørte bruken av glattceller (9.30)
Høsten 2017 bestemte BTs journalister for å granske bruken av glattceller i norske fengsler, men  de hadde et stort problem: Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) mente alle opplysninger om dette - også i anonymisert form, var taushetsbelagt. Hør historien om hvordan BTs journalister likevel klarte å få innsyn hos 23 høysikkerhetsfengsler. BTs avsløringer har endt opp med kartlegging av isolasjon i norske fengsler og oppvask i Stortinget.

Speakers
avatar for Ingrid Fredriksen

Ingrid Fredriksen

Journalist, Bergens Tidende
Ingrid Fredriksen har  jobbet ni år som journalist i BT, der hun arbeider mye med feature og graving. Hun holder kurs i formidling og har tidligere jobbet i flere magasiner.
avatar for Torunn A. Aarøy

Torunn A. Aarøy

Journalist, Bergens Tidende
Har jobbet med nyheter i BT siden 2007, de siste årene som helsejournalist. Utdannet ved medielinjen, Høgskulen i Volda. Har tidligere jobbet i BA, Dagbladet og Sunnmørsposten.
avatar for Anders Grimsrud Eriksen

Anders Grimsrud Eriksen

Journalist, Bergens Tidende
Journalist og utvikler i Bergens Tidendes redaksjonelle utviklingsteam, Bord4, de siste fem årene. Jobber med undersøkende journalistikk, dataanalyse, automatisering og visualiseringer. Utdannet journalist fra Høgskulen i Volda, og har tidligere jobbet 12 år i TV 2 Nyhetene... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Ormen Lange 3

09:00 CET

Liv og lære i Folkets Hus (9.00)
Hvordan dokumenterer du hendelser og konflikter mange år tilbake i tid? Og hva gjør du når kilden som kjenner saken aller best ikke snakker sant? Det ble to av hovedutfordringene da Adresseavisen i gravearbeidet "Liv og lære i Folkets hus" avdekket hvordan og hvorfor personer i tillitsverv og lederstillinger i den trønderske arbeiderbevegelsen kjørte bedriften Nova hotell kurs og konferanse i grøfta, så rundt 30 ansatte mistet jobben i et selskap eid av deres egne fagforeninger.

Speakers
avatar for Marianne Tønset

Marianne Tønset

Journalist, Adresseavisen
Marianne Tønset er økonomijournalist i Adresseavisen. Hun har vært styremedlem i SKUP siden 2014 og har tidligere vært leder for Trondhjems Journalistforening og Hellkonferansen.


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Ormen Lange 3

09:00 CET

Faktasjekking - slik gjør du det
I denne sesjonen vil du trinn for trinn lære hvordan du går frem når du foretar faktasjekking. De to drevne faktasjekkerne fra Faktisk tar deg med på ferden.

Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Faktasjekker, Faktisk
Eva Akerbæk har jobbet som faktasjekker i Faktisk.no siden mai 2017. Hun kommer fra jobben som researcher i NRKs  Researchsenter, hvor hun hovedsaklig har jobbet med nyheter og  undersøkende journalistikk... Read More →
avatar for Mina Liavik Karlsen

Mina Liavik Karlsen

Faktasjekker, Faktisk
Mina Liavik Karlsen har siden juni 2017 jobbet som faktasjekker og sosiale medier-ansvarlig i Faktisk.no. Før dette jobbet hun i Dagbladet, der hun har drevet med både video, sosiale medier og nyheter... Read More →


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Mostein

09:00 CET

Følg pengene i kommunene
Kostra er den største databasen om Kommune-Norge. Hvordan brukte kommunene pengene, og hvem fikk tilbudet? Ole Petter Pedersen leder deg inn i databasen, med noen helt konkrete eksempler for 2018. Tallene publiseres 15. mars, så her skal du kunne reise hjem med konkrete ideer til saker du kan lage på mandag.

Speakers
avatar for Ole Petter Pedersen

Ole Petter Pedersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport
Ole Petter Pedersen har jobbet i mange år med kommuneøkonomi og store datasett i ulike lederroller i Kommunal Rapport. Han var en del av teamet som  fikk Fagpressens pris for gravejournalistikk  i 2018.  Fra dagen etter SKUP-konferansen er han redaktør for TU.no. 


Saturday March 30, 2019 09:00 - 10:00 CET
Ildverket

10:00 CET

Pause
Saturday March 30, 2019 10:00 - 10:30 CET
Fellesarealene

10:30 CET

Avslørte svensk metoo-journalistikk
Lina Makboul satte i fjor vår medie-Sverige på hodet da hun avslørte at store deler av metoo-journalistikken manglet grunnleggende faktasjekk. Den haddde også brutt elementære presseetiske regler. Journalister og redaktører som var utsatt for kritikk motarbeidet aktivt hennes arbeid, og flere nektet å stille opp i programmet hennes på Uppdrag Gransking for å forklare . På SKUP får du høre mer.

Speakers
avatar for Lina Makboul

Lina Makboul

Journalist, SVT
Lina Makboul er svensk journalist med palestinsk bakgrunn. Makboul begynte som radiojournalist i 1996 og ble rekruttert til SVT av Janne Josefsson og programmet "Fittja Paradiso" 1999. 2006 produserte hun sin første dokumentarfilm "Leila Khaled hijacker" som vant flere internasjonale... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Ormen Lange 1

10:30 CET

English: Den 4. statsmakt under Trump
Du har sett henne lede Washington-kontoret til New York Times med stø hånd i dokumentarserien «The Fourth Estate». Elisabeth Bumiller kommer til SKUP for å fortelle om journalistikk, politikk og hvordan det er å dekke en president som hyler «fake news» hver gang han åpner avisen.

Speakers
avatar for Elisabeth Bumiller

Elisabeth Bumiller

Journalist, The New York Times


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Oseberg

10:30 CET

English: Skraping med Python 2
Dette er time 2 av 3 påfølgende timer.
Alle  journalister kommer over websider der de hadde trengt å skrape  innholdet. I denne fire timper lange sesjonen lærer du nettopp det. Vår  foreleser, som også brukes av IRE til samme formål, skriver dette om  undervisningen:
During the workshop, we will first get familiar with HTML, then learn  basics of programming and in the end we will combine these skills to  transform (unstructured) data from websites to (structured) data tables.  Before the workshop, please download and install the newest version of anaconda on your computer. You can get it at https://www.continuum.io/downloads 

Speakers
avatar for Adriana Homolova

Adriana Homolova

Data Journalist, KRO-NCRV
Adriana Homolová is a data journalist based in Amsterdam. She works as a data journalist at Investico a platform for investigative journalism and for the print and online magazine One World. She is passionate about coding, vector graphics and investigating government spending... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Vasholmen

10:30 CET

Excel 2
Dette er del 2 av en dobbelttime.
Med dataprogrammet Excel kan du raskt og enkelt sortere og gjøre utregninger i små og store datasett. På kurset lærer du deg de viktigste grunnteknikkene, men også avanserte funksjoner som er nyttige i hverdagen som journalist.  Ta med deg PC/Mac med Excel og gjør deg klar for to timer med selvstendig oppgaveløsning og bratt læringskurve.  

Speakers
avatar for Einar Takla

Einar Takla

Produkt- og utviklingssjef, DNX Studio
Einar Takla er produkt- og utviklingssjef i innholdsbyrået DNX Studio i Dagens Næringsliv. Han har 12 års erfaring som journalist i nyhetsredaksjonen i DN, der han blant annet har dekket finans og makroøkonomi og jobbet som datajournalist. Einar er utdannet siviløkonom fra NHH... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Rauer

10:30 CET

Bli en hverdagsgraver (1)
Dette er del 1 av en dobbelttime.
Bli inspirert! I denne todelte sesjonen viser Kristoffer Egeberg hvordan en enslig journalist kan grave frem gull i hverdagen uten å være i en stor redaksjon eller i et graveteam. Med litt systematisk og internett kan man grave frem et Skup-prosjekt i full turnus. Dette er et rent metodekurs, steg for steg, med ekte eksempler myntet på alle journalister uansett sjanger og redaksjonsstørrelse. Du lærer systematikk, innsynstriks, kreativ kildesøk, kildeanalyse, osv.

Speakers
avatar for Kristoffer Egeberg

Kristoffer Egeberg

Redakør, Faktisk
Kristoffer Egeberg er redaktør i Faktisk.no med bakgrunn som gravejournalist i Dagbladet, der han siden 2002 har hatt mange ulike redaksjonelle roller. Han ble i 2015 tildelt Skup-prisen for «Nigeria-båtene», om Forsvarets tilslørte fartøy-handel med paramilitære selskaper... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Ildverket

10:30 CET

Bli en lokal graveleder!
Fædrelandsvennen og NRK Sørlandet viser vei og demonstrerer hvordan det kan graves lokalt. I denne sesjonen vil gravelederne i de to redaksjonene fortelle hvordan.

Speakers
avatar for Jonas Mjaaland

Jonas Mjaaland

Nyhetsredaktør, Fædrelandsvennen
Jonas Mjaaland (38) er nyhetsredaktør i Fædrelandsvennen og leder for avisens gravegruppe. Mjaaland har tidligere vært nyhetsredaktør i BA, produktsjef i Amedia, digitalsjef Nord-Norge A-pressen/Nordlys, og journalist i Avisa Nordland. Han er født og oppvokst i Kristiansand... Read More →
avatar for Inger-Lise Hansen

Inger-Lise Hansen

Reportasjeleder, NRK Sørlandet
Digitalreportasjeleder i Region Sør fra 1. oktober 2018 og var nyhetssjef i NRK Sørlandet fra 2012 til 2018 . Hun ledet satsingen på det digitale (inkludert SoMe) ved NRK Sørlandet fra 2012 og var delaktig i det digitale kompetanseløftet i NRK.  Tidligere har hun vært journalist... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Ormen Lange 2

10:30 CET

Avslørte politikernes pengebruk (11.00)
Høsten 2017 gjorde Aftenposten et dypdykk i pengebruken til landets nasjonalforsamling. Gjennom analyse av reiseregninger, regnskaper, kontoplaner og åpne kilder, avslørte avisen en rekke problematiske og alvorlige forhold. Blant annet kom det frem at Frps stortingsrepresetant Mazyar Keshvari hadde levert fiktive reiseregninger for store beløp, noe som førte til at han nå er under politietterforskning for grovt bedrageri. Manglende internkontroll gjorde at misbruket ikke var avslørt av Stortinget, som varslet full gjennomgang av egne rutiner. Aftenposten satte også søkelyset på partigruppenes hemmelighold rundt bruk av offentlige penger, og avdekket en tildels svært romslig festkultur hos enkelte partier. regnskapene sine for detaljert innsyn.

Speakers
avatar for Carl Alfred Dahl

Carl Alfred Dahl

Journalist, Aftenposten
Carl Alfred Dahl er journalist i Aftenposten med økonomi og næringsliv som dekningsområde. Utdannet i journalistikk og økonomi ved Handelshøyskolen BI.
avatar for Henning Carr Ekroll

Henning Carr Ekroll

Aftenposten
Henning Carr Ekroll er nyhetssjef i Aftenposten. Har har jobbet med en rekke graveprosjekter i redaksjonen de sist årene, både som journalist og reportasjeleder. Han har også skrevet bok om offentlig pengebruk. I 2014 fikk han SKUP-diplom for avisens granskning av Forsvarsbyggs... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Ormen Lange 3

10:30 CET

En søsters kamp (10.30)
Mona Anita Espedal og hennes 16 søsken vokste opp i en storfamilie preget av vold, mishandling og omsorgssvikt. I NRK Brennpunkt-dokumentaren "En søsters kamp" blir historien om denne storfamilien plassert i en større sammenheng. En sammenheng som viser hvor vilkårlig det kan være hvem som har krav på oppreisning etter svikt fra barnevernet. NRK har i denne sammenhengen kartlagt alle som har søkt og fått oppreisning etter de såkalte oppreisningsordningene for tidligere barnehjemsbarn. NRK har også kartlagt dem som har søkt om oppreisning, men som ikke har kommet inn under ordningene.

Speakers
avatar for Jørn Norstrøm

Jørn Norstrøm

Fotograf/klipper, NRK
Jørn har jobbet i NRK i 17 år. Siden 2007 har han jobbet med graveprosjekter i Brennpunkt, gjerne med produksjoner fra miljøer i randsonen av loven som Hells Angels, østeuropeisk mafia og høyreekstreme miljøer.
avatar for Syed Ali Shahbaz Akhtar

Syed Ali Shahbaz Akhtar

Journalist, NRK Rogaland
Syed Ali Shahbaz Akhtar er journalist i NRK Rogaland og har tidligere jobbet tidligere i Stavanger Aftenblad. Er utdannet innen journalistikk, økonomi og historie. Har fulgt saken til Mona Anita Espedal i over fire år og jobbet lenge med saker som omhandler barnevernet.


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Ormen Lange 3

10:30 CET

English: Fantastic Formulas to Filter Social Media
Who is trying to influence Chinese politicians to get drilling rights for oil company Shell? Who is the mysterious person behind a mining contract in the Central African Republic? What to do when a Twitter account is completely deleted? Henk van Ess from Bellingcat shows you some fantastic filtering in LinkedIn, Twitter and Facebook, based on his work for European news media.


Speakers
avatar for Henk van Ess

Henk van Ess

Investigative Team Amsterdam, Netherlands, Bellingcat UK
Dutch born Henk van Ess is obsessed by finding news in data.  European  media houses, like Axel Springer, Persgroep, European Broadcasting Union  and Schibsted love his literal and lateral thinking and hire Henk on a  regular basis to spill his secrets. He rarely appears in public... Read More →


Saturday March 30, 2019 10:30 - 11:30 CET
Mostein

11:30 CET

Pause
Saturday March 30, 2019 11:30 - 12:00 CET
Fellesarealene

12:00 CET

English: Fra 12.000 Pulitzer-vinnende ord via podkast til Netflix
En tenåringsjente innrømmer, og blir dømt for, falsk forklaring i en voldtektssak. Så dukker en ny, lignende sak opp.
Den Pulitzer-vinnende historien kommer som Netflix-serie i år - og en av journalistene bak kommer til SKUP.
ProPublica-journalisten Ken Armstrong forteller om arbeidet med “An unbelievable story of rape”, og deler hva de lærte av å fortelle den samme historien på ulike plattformer: En artikkel på 12.000 ord, en bok, en This American Life-podkastepisode og nå en TV-serie.
Lenker for å lese seg opp:
Artikkelen: https://www.propublica.org/article/false-rape-accusations-an-unbelievable-story
Boken: https://www.amazon.com/False-Report-True-Story-America/dp/1524759937
Podkast-dokumentaren: https://www.thisamericanlife.org/581/anatomy-of-doubt
Netflix-serien (kommer): https://www.netflix.com/title/80153467

Speakers
avatar for Emma Clare Gabrielsen

Emma Clare Gabrielsen

Journalist, Dagens Næringsliv
Emma Clare Gabrielsen (27) er journalist i DN Lørdag. Hun har tidligere vært programleder i NRK for dokumentarserien «Innafor» og podkasten «Ubåtsaken».  
avatar for Ken Armstrong

Ken Armstrong

Journalist, ProPublica
Ken Armstrong er journalist i ProPublica, en ideell nyhetsorganisasjon i USA som spesialiserer seg på undersøkende journalistikk. Han har tidligere jobbet for Marshall Project, the Seattle Times og the Chicago Tribune. Sammen med T. Christian Miller vant han Pulitzer i 2017 for... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Oseberg

12:00 CET

Gjør vitenskap til underholdende TV
Redaktør og programleder tar deg med under panseret til Folkeopplysningen, og bretter ut maskineriet som gjennom fire sesonger har satt agendaen og hentet hjem priser. Lasse og Andreas forteller deg hvordan de tetter kunnskapshull i befolkningen og gjør vitenskap og forskning til underholdende TV. Halvparten av tiden settes av til spørsmål fra salen.


Speakers
avatar for Lasse Nederhoed

Lasse Nederhoed

Redaktør, Teddy TV
Lasse Nederhoed (f. 1972) er redaktør i Teddy TV. Han har jobbet med TV i 20 år, blant annet som regissør (Typisk Norsk), manusforfatter (Skolen, Himmelblå, Halvseint, Øyevitne) og redaktør (Petter Uteligger, Folkeopplysningen). I 2012 vant han Prix Italia for radiodokumentaren... Read More →
avatar for Andreas Wahl

Andreas Wahl

Programleder, NRK
Andreas Wahl er programleder og vitenskapsformidler. Han er utdannet fysiker fra NTNU 2009, og har siden jobbet med å formidle naturvitenskap til et bredt publikum. Det inkluderer flere hundre vitenshow landet rundt, fem populærvitenskapelige bøker, spalter i noen av landets største... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Ormen Lange 1

12:00 CET

Skraping med Python 3
Dette er time 3 av 3 påfølgende timer.
Alle  journalister kommer over websider der de hadde trengt å skrape  innholdet. I denne fire timper lange sesjonen lærer du nettopp det. Vår  foreleser, som også brukes av IRE til samme formål, skriver dette om  undervisningen:
During the workshop, we will first get familiar with HTML, then learn  basics of programming and in the end we will combine these skills to  transform (unstructured) data from websites to (structured) data tables.  Before the workshop, please download and install the newest version of anaconda on your computer. You can get it at https://www.continuum.io/downloads 

Speakers
avatar for Adriana Homolova

Adriana Homolova

Data Journalist, KRO-NCRV
Adriana Homolová is a data journalist based in Amsterdam. She works as a data journalist at Investico a platform for investigative journalism and for the print and online magazine One World. She is passionate about coding, vector graphics and investigating government spending... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Vasholmen

12:00 CET

Finn mønstre med pivottabeller!
Nær 60.000 personer kommer til å stå på valglistene til høsten, og på sensommeren vil myndighetene legge ut en liste med informasjon om alle disse. Denne filen kan brukes til kreativ journalistikk! På dette kurset lærer du hvordan du kan bruke Pivot-tabeller i Excel for å se mønstre som ellers ville vært umulig å se. Ved noen enkle klikk finner du fakta som er grunnlaget for de sakene ingen har lest før.
  • Du trenger egen laptop med Microsoft Excel installert
  • I kurset skal vi bruke denne filen. Last den ned og lagre den på maskinen din.


Speakers
avatar for Vegard Venli

Vegard Venli

Journalist, NRK
Vegard Venli (31) er journalist i NRK, dit han kom fra Dagbladet i høst. Spesialfelt innen innsyn og datastøttet journalistikk. Medlem av Pressens Offentlighetsutvalg.  Vinner av Den store journalistprisen for åpningen av aksjonærregisteret og Dataskup-prisen for "Søppelkri... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Rauer

12:00 CET

Visuell historiefortelling
Finnes det noen enkle visuelle grep som kan løfte journalistikken? Hvordan ser saksuniveret ut på de ulike plattformene? Og trenger du egentlig grafikk i saken din? På denne sesjonen får du ideer til hvordan du kan jobbe frem en sak, en nettvideo eller en lengre film ut fra designers ståsted; de visuelle poengene først. Uansett om du jobber alene eller i team, med eller uten designere på lag; Målet med sesjonen er å inspirere til alternativ tilnærming til journalistikken, og til bedre samarbeid på tvers av hatter og roller.


Speakers
avatar for Renate Rognan

Renate Rognan

Grafisk designer, NRK
Renate Rognan er grafisk designer og har siden 2006 vært i rikskringkastingens tjeneste. Hun har jobbet på en rekke produksjoner med alt fra konseptutvikling, illustrasjon, informasjonsgrafikk og motion design. Hun trives aller best i tverrfaglige team som jobber med visuell historiefortelling... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Mostein

12:00 CET

Bli en hverdagsgraver (2)
Dette er del 2 av en dobbelttime.
Bli inspirert! I denne todelte sesjonen viser Kristoffer Egeberg hvordan en enslig journalist kan grave frem gull i hverdagen uten å være i en stor redaksjon eller i et graveteam. Med litt systematisk og internett kan man grave frem et Skup-prosjekt i full turnus. Dette er et rent metodekurs, steg for steg, med ekte eksempler myntet på alle journalister uansett sjanger og redaksjonsstørrelse. Du lærer systematikk, innsynstriks, kreativ kildesøk, kildeanalyse, osv.

Speakers
avatar for Kristoffer Egeberg

Kristoffer Egeberg

Redakør, Faktisk
Kristoffer Egeberg er redaktør i Faktisk.no med bakgrunn som gravejournalist i Dagbladet, der han siden 2002 har hatt mange ulike redaksjonelle roller. Han ble i 2015 tildelt Skup-prisen for «Nigeria-båtene», om Forsvarets tilslørte fartøy-handel med paramilitære selskaper... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Ildverket

12:00 CET

Jakten på de største sakene
Hvordan finner man egentlig de største sakene? Når leder for VGs dagsordenavdeling, Anders Sooth Knutsen, letter på sløret skal det blant annet handle om en dom fra tingretten, et terningkast 2-tips, en dødsannonse og en enkel avissak. Slik ble sakene ledet og jobbet frem.

Speakers
avatar for Anders Sooth Knutsen

Anders Sooth Knutsen

Avdelingsleder, VG
Anders Sooth Knutsen leder VGs Dagsorden-avdeling. Han har tidligere ledet nyhetsavdelingen og samfunnsavdelingen i samme avis. Som journalist vant han to SKUP-diplomer.


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Ormen Lange 2

12:00 CET

Dobbeltroller i oppdrett (12.30)
Kjetil Østli fra nettmagasinet Harvest og Simen Sætre fra Morgenbladet vant ViS-prisen for fremragende forskningsjournalistikk med artikkelserien Mørke motkrefter. Serien gikk over to år og handler og setter et kritisk søkelys på dobbeltroller og bindinger i forskning på lakseoppdrett. Artiklene er blitt hyppig diskutert i bransjemagasiner, på konferanser og folkemøter over hele Norge.
I dette foredraget gir de tips om hvordan man kan skrive kritisk og undersøkende om forskning, og hvordan man navigerer i når frontene er steile og selv forskere krangler seg i mellom.

Speakers
avatar for Simen Sætre

Simen Sætre

Forfatter
Simen Sætre har vært journalist i Morgenbladet i en årrekke og har skrevet fem dokumentarbøker. Han jobber i dag som forfatter.
avatar for Kjetil Østli

Kjetil Østli

Redaktør, Harvest
Journalist og forfatter, utdannet cand mag ved UiO.Bøker: Politi og røver (2009) og Rettferdighet er bare et ord (2013). Jobber nå med bok om Lars Monsen.Priser: Bl a Arne Hestenes-prisen, NTBs språkpris, Brageprisen, Schibsted Journalism Award.Tidligere jobber: Fremtiden, Hallingdølen... Read More →


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Ormen Lange 3

12:00 CET

Ga millionavtale uten konkurranse (12.00)
Våren 2017 avslørte Kommunal Rapport at Lenvik kommune hadde gitt en millionavtale uten konkurranse til et firma rådmannens sønn var involvert i. Nesten ett år etter konkluderte kommunerevisjonen med omfattende brudd på anbudsreglene. I 2018 vant Lisa Rypeng, Ole Petter Pedersen og Hanne Wien Fagpressens gravepris for serien om helsekjøpsaken i Lenvik.

Speakers
avatar for Ole Petter Pedersen

Ole Petter Pedersen

Utviklingsredaktør, Kommunal Rapport
Ole Petter Pedersen har jobbet i mange år med kommuneøkonomi og store datasett i ulike lederroller i Kommunal Rapport. Han var en del av teamet som  fikk Fagpressens pris for gravejournalistikk  i 2018.  Fra dagen etter SKUP-konferansen er han redaktør for TU.no. 
avatar for Hanne Wien

Hanne Wien

Journalist, Kommunal Rapport
Hanne Wien er journalist i Kommunal Rapport siden 2017. Tidligere har hun jobbet i Budstikka og i Østlands-Posten. Hun satt i Presseforbundets offentlighetsutvalg i perioden 2004-2012, hvorav to år som leder.


Saturday March 30, 2019 12:00 - 13:00 CET
Ormen Lange 3

13:00 CET

Lunsj
Saturday March 30, 2019 13:00 - 14:00 CET
Restauranten

14:00 CET

Debatt: Etter dansevideoen
Espen Aas (NRK) leder debatten om VGs håndtering av dansevideo-saken, og medienes behandling av kilder og dekning av Giske-saken.
Deltagere: Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG.
Tone Tveøy Strøm-Gundersen, nyhetsredaktør i Aftenposten.
Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen.
Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen (snart kommentator i VG).
Arne Jensen, generalsekretær i Norsk redaktørforening.

Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Oseberg

14:00 CET

Databaser og SQL - steget etter Excel 1
Dette er time 1 av 3:
I denne trippelsesjonen tar du steget etter Excel.  Du får praktisk undervisning i å jobbe med databaser og SQL (Standard Query Language). I løpet av de tre timene vil du lære å bygge SQL-databaser,  å jobbe med store datamengder og kombinere ulike datatabeller med hverandre.
Du må  installere programmet DB-browser for SQLite på din laptop før kurset starter.  Gå til http://sqlitebrowser.org, last ned og følg instruksjonene for standardinstallasjon.
Obs: Deltagerne bør ha basiskunnskaper i Excel. 

Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson er datareaktør i SVT og har de tre foregående årene vært redaktør for dataprosjekter i Guardian.  In 2006 and 2007 var hun databaseredaktør for Center for Public Integrity in Washington, D.C. Hun mottok Stora Journalistpriset i  2010 for Valpejl.se.@Helen... Read More →


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Rauer

14:00 CET

Google Sheets 1
Dette er time 1 av 3.
I denne første timen får du grunnleggende kunnskap: Hva er hvor i regnearket, hvordan bygge formler og redigere datasett.

Speakers
avatar for Gunn Kari Hegvik

Gunn Kari Hegvik

Journalist, VG
Journalist på dagsorden-avdelingen i VG. Har tidligere jobbet som politisk journalist i VG, Dagbladet og Adresseavisen. Utdannet i datajournalistikk fra Columbia University i New York. Var med å prosjektere faktisk.no... Read More →


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Vasholmen

14:00 CET

Fra kjøkkenbordet til Schibsted-toppen (14.00)
Fra kjøkkenbordsgründer til Schibsted-publisher på tre og et halvt år! I desember 2014 etablerte Gard Lehne Borch Michalsen bransjenettstedet Medier24.  I juni 2018 ble han ansatt som publisher i E24 Dine Penger. Han gikk fra en gründertilværelse med fire ansatte til å lede et mediehus med 80 millioner kroner i omsetning og nær 50 ansatte. Hva lærte han på veien?

Speakers
avatar for Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michalsen

Publisher, E24 Dine Penger
Publisher i E24 Dine Penger. Startet Medier 24 i desember 2014. Tidligere redaktør i Finnmarken, Vesterålen Online og SortlandsAvisa.


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ormen Lange 2

14:00 CET

Graving i en liten avdeling (14.30)
Tinna Gudmundsdottir har reportasjeledet to Skup-kandidater, Tidal (DN i 2018) og Nerdrum (Dagbladet i 2012). Begge sakene vokste frem i små avdelinger.
Som leder vil du gjerne oppfordre til graving, men det er så mange andre oppgaver som må gjøres. Hvordan prioritere? Dere har som mål å grave, men hvordan kommer man i gang? Det er vel ikke bare å bestille et graveprosjekt?
Du har kanskje ingen ansatte med graveerfaring, er det da i det hele tatt mulig?
Disse spørsmålene og mange flere vil Tinna prøve å besvare på Skup.


Speakers
avatar for Tinna Gudmundsdottir

Tinna Gudmundsdottir

Redaksjonssjef, Dagens Næringsliv
Tinna Gudmundsdottir er redaksjonssjef for Etterbørs i Dagens Næringsliv. Før hun kom til DN i 2014, var hun ni år i Dagbladet.


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ormen Lange 2

14:00 CET

Gravde i søppelfyllinga (14.30)
Brannfarlige gasser som siger inn i hus. Gift som tyter opp av bakken. Beboere som er fanget i uselgelige boliger. Det er situasjonen på et boligfelt i Skedsmo der 150 boliger er bygget på eller ved et gammelt søppeldeponi. 
Gjennom krevende innsynsrunder, kreative metoder og bruk av egen luktesans, avdekket NRK Østlandssendingen flere skandaler. Politikere som hadde ignorert advarsler, dumping av farlig kjemisk avfall og 50 år med giftlekkasjer til elva. 
NRK Østlandssendingen har også kartlagt hvor mange personer i Norge som bor ved gamle deponier og det som kan være potensielle miljøbomber. 


Speakers
avatar for Dag Aasdalen

Dag Aasdalen

Journalist, NRK Østlandssendingen
Dag Aasdalen (52) har vært fast ansatt reporter i NRK Østlandssendingen siden år 2000. Har også jobbet i TVNorge, Universitas og frilans. Har studert idéhistorie og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.  
avatar for Øyvind Gustavsen

Øyvind Gustavsen

Journalist, NRK
Øyvind Gustavsen (38) har jobbet som gravende journalist i NRK siden januar 2018. Han har tidligere arbeidet i Aftenposten og VG. Han har en mastergrad i politisk journalistikk fra Columbia University i New York, og vant i 2010 andreprisen i Foreign Press Associations «Future of... Read More →
avatar for Kaja Staude Mikalsen

Kaja Staude Mikalsen

Journalist, NRK Østlandssendingen
Kaja Staude Mikalsen (29) har vært fast ansatt i NRK Østlandssendingen siden september 2017. Hun har tidligere jobbet i NRK Nordland, NRK Troms og NTB. Hun er utdannet journalist ved Curtin University i Perth, Australia og Nord Universitetet i Bodø.


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ormen Lange 3

14:00 CET

Jakten på klimaendringene (14.00)
Kan man engasjere folk, helt på ordentlig, med saker om klimaendringer? Det spørsmålet var starten på NRKs digitale bildefortelling «Jakten på klimaendringene». I saken kombineres blant annet digitale designgrep, nære historier, kortfattede tekster og gode, gammeldagse fotnoter for å få leserne til å sluke over 3000 ord med komplisert forskningsjournalistikk – nesten uten at de merker det selv.

Speakers
avatar for Mads Nyborg Støstad

Mads Nyborg Støstad

Journalist, NRK Dokumentar og samfunn
Mads Nyborg Støstad er journalist i Digital fordypning i NRK Dokumentar og samfunn. Han jobber med å lage visuelle fortellinger og fordypningsstoff for nett og mobil.
avatar for Patrick da Silva Sæther

Patrick da Silva Sæther

Fotograf, NRK Dokumentar og samfunn
Fotograf og visuell historieforteller Patrick da Silva Sæther har Bachelor i fotojournalistikk fra Oslo Storbyuniversitet (OsloMet). Han har vært frilans og vikar for flere redaksjoner, blant annet Romsdals Budstikke, VG og de siste to årene i NRK som digital historieforteller... Read More →


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ormen Lange 3

14:00 CET

English: Fant sannheten om de Skripal-mistenkte
Her får du høre hvordan Christo Grovez fra Bellingcat gikk frem da han fant den avslørende informasjonen om de to russiske personene som skal ha forgiftet Sergej Skripal og hans datter Julia. Han kunne dokumentere at den ene av russerne er oberst i den militære etterretningsorganisasjonen GRU, at han har fått 20 militære utmerkelser og har mottatt Russlands høyeste orden - Helt av den russiske føderasjonen. Trinn for trinn viser Grozev hvordan han jobbet med dokumentasjonen.

Speakers
avatar for Christo Grozev

Christo Grozev

Seniorforsker, Bellingcat
Christo er seniorforsker i Risk Management Lab, en tenktank som jobber med sikkerhetstrusler ved New Bulgarian University i Sofia. Hans jobb er spesielt rettet mot russisk-relaterte sikkerhetstrusler, og denne kunnskapen bruker han i det arbeidet han gjør for Bellingcat.  


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ormen Lange 1

14:00 CET

Spar tid og finn gull!
Bli en råtass på Atekst og digitale aviser – spar tid og finn gull! Lær å optimalisere søkene dine, Ateksts analyseverktøy, overvåkingstjenesten Monitor og Nasjonalbibliotekets digitale gullgruver for alle researchere.


Speakers
avatar for Ingeborg Rygh Hjorthen

Ingeborg Rygh Hjorthen

Researcher, NRK
Ingeborg Rygh Hjorthen er researcher i NRKs researchsenter, hvor hun har jobbet siden 1999. I forbindelse med Stortingsvalget høsten 2017 jobbet hun i Faktisk.no som faktasjekker. I NRK har hun blant annet jobbet med større journalistiske prosjekter innenfor undersøkende journalistikk... Read More →


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Mostein

14:00 CET

Regnskap for dummies
Følg pengene! Men hvor begynner man? Som oftest i bedriftens regnskaper. I denne sesjonen lærer du alt om hvor du finner regnskapene, hvordan du skal lese dem, hvor de store avsløringene kan ligge, og hvordan du kan systematisere og presentere informasjonen du finner.

Speakers
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Journalist, VG
Shazia Majid er undersøkende journalist i VG, hvor hun de siste årene har jobbet i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen om bistandsmillionene... Read More →


Saturday March 30, 2019 14:00 - 15:00 CET
Ildverket

15:00 CET

Pause
Saturday March 30, 2019 15:00 - 15:30 CET
Fellesarealene

15:30 CET

English: Slik dekker han nasjonal sikkerhet
I denne sesjonen får du høre hvordan The New York Times-journalisten Adam Goldman har jobbet når han har dekket nasjonal sikkerhet. Han forteller hvordan han bygger kildenettverk og hvordan han samler informasjon for å bygge store historier. Det krever tålmodighet.

Speakers
avatar for Adam Goldman

Adam Goldman

Journalist, The New York Times
Adam Goldman rapporterer om FBI for The New York Times og var en del av teamet som vant en Pulitzerpris i 2018 for rapporteringen om Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget. Han har  tidligere dekket nasjonal sikkerhet for The Washington Post og vært en del av Associated... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Ormen Lange 1

15:30 CET

EXTRA: se Uppdrag Gransknings video om #metoo og Fredrik Virtanen
Lina Makboul fylte Ormen Lange 1 da hun fortalte om arbeidet med Uppdrag Gransknings metoo-video. SKUP setter opp en ekstra sesjon der denne videoen blir vist.


Speakers
avatar for Siren Henschien

Siren Henschien

Journalist og programleder, TV 2
Siren Henschien er journalist og programleder i TV 2 Nyhetene og Nyhetskanalen, tidligere i Lørdagsmagasinet og Sporten. Hun laget dokumentaren «Historien om Ragnhild» om Norges yngste overdoseoffer og skrev boken «Hun ville jo ikke dø» før barnevernsloven ble endret for... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET

15:30 CET

Gåten Orderud
I 1999 ble ekteparet Kristian og Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust funnet skutt og drept på Orderud gård. Fire personer ble dømt for medvirkning til trippeldrap, men ingen ble dømt for å ha avfyrt de dødelige skuddene.
NRK, VG og Monster står bak høstens største true crime-satsing "Gåten Orderud". Hvor starter man når man skal gå opp en 19 år gammel sak? Hva var de viktigste metodene? VGs krimekspert Øystein Milli og produsent i Monster, Vanja Strømstad, forteller om det journalistiske arbeidet bak serien.Speakers
avatar for Øystein Milli

Øystein Milli

Krimsjef, VG
Øystein Milli er krimsjef i VG. Jobbet tidligere som journalist i Romerikes Blad. I serien Gåten Orderud på NRK følges Milli når han går han opp sporene i Orderud-saken på ny.
avatar for Vanja Strømstad

Vanja Strømstad

Produsent, Monster Entertainment
Vanja Strømstad har jobbet med TV siden 16-årsalderen og har fungert i de fleste fagfunksjoner, fra researcher og redaktør til produsent. Utdannelsen har hun fra Universitetet i Oslo, med teatervitenskap, sosialantropologi og hovedfag i medier og kommunikasjon. Hun har jobbet i... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Ormen Lange 2

15:30 CET

Tolga-saken
Høsten 2018 fortalte VG historien om brødrene Magnus, Arvid og Lars Peder Holøyen fra Tolga. De tre brødrene hadde blitt registrert som psykisk utviklingshemmede av kommunen uten at de selv visste det, og satt under vergemål av fylkesmannen i Hedmark mot sin vilje. Antall personer registrert med psykisk utviklingshemming utløser statlige midler til kommunen. Halvannet år etter at VG begynte arbeidet med saken har regjeringen iverksatt full gransking av Tolga-saken. Statsminister Erna Solberg har beklaget overfor brødrene. Justisminister Tor Mikkel Wara har varslet at tusenvis av vergemål skal granskes.  

Speakers
avatar for Frank Haugsbø

Frank Haugsbø

Journalist, VG
Frank Haugsbø jobber i VGs Dagsorden-avdeling. Jobbet ved  VGs Bergenskontor fra 1992-2016. Var før det journalist og nyhetssjef i Bergensavisen og journalist i lokalavisen Firda.
avatar for Maria Mikkelsen

Maria Mikkelsen

Journalist, VG
Maria Mikkelsen (31) er journalist i VGs avdeling for undersøkende journalistikk, Dagsorden. Hun har jobbet i VG siden 2012 og har tidligere jobbet i NRK. I 2016 fikk hun Skup-diplom for prosjektet «Barnevernsmilliardene».
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Har vært ansatt i VG siden 2007 og er nå journalist på VG dagsorden. Hun  har tidligere jobbet i Akers Avis Groruddalen og TV2 Nyhetene og var  VGs stringer i Berlin fra 2014-2016.  I 2017 vant hun SKUP-prisen sammen med Synnøve Åsebø for psykiatriavsløringene. 


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Oseberg

15:30 CET

Databaser og SQL - steget etter Excel 2
Dette er time 2 av 3:
I denne trippelsesjonen tar du steget etter Excel.  Du får praktisk undervisning i å jobbe med databaser og SQL (Standard Query Language). I løpet av de tre timene vil du lære å bygge SQL-databaser,  å jobbe med store datamengder og kombinere ulike datatabeller med hverandre.
Du må  installere programmet DB-browser for SQLite på din laptop før kurset starter.  Gå til http://sqlitebrowser.org, last ned og følg instruksjonene for standardinstallasjon.
Obs: Deltagerne bør ha basiskunnskaper i Excel. 

Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson er datareaktør i SVT og har de tre foregående årene vært redaktør for dataprosjekter i Guardian.  In 2006 and 2007 var hun databaseredaktør for Center for Public Integrity in Washington, D.C. Hun mottok Stora Journalistpriset i  2010 for Valpejl.se.@Helen... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Rauer

15:30 CET

Bransjeanalyse på 1-2-3
Bruk Proff Forvalt sammen med pivottabeller for å kartlegge utviklingen i bransjer i ditt nedslagsfelt. Be om innsyn i leverandører til kommunene og bruk pivottabeller for å finne de største leverandørene og bransjene som kommunen kjøper tjenester av.  Med disse enkle med kraftige verktøyene kan du undersøke svingninger i ulike deler av arbeidslivet, samt finne velferdsprofittører og inhabilitet i lokalsamfunnet.  Krever ingen forkunnskaper.

Speakers
avatar for Espen Sørmo Strømme

Espen Sørmo Strømme

Høgskolelektor, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Espen Sørmo Strømme underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen. Han visste pent lite om regneark og økonomijournalistikk da han jobbet i Fædrelandsvennen, Romsdals Budstikke, NRK Nordland og Adresseavisen. men han har siden den gang gått den tøffe... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Mostein

15:30 CET

Google Sheets 2
Dette er time 2 av 3.
Denne timen bygger på den første timen, og her får du blant annet lære datafiltrering: Fra vanlig journalist til datajournalist med en funksjon.

Speakers
avatar for Gunn Kari Hegvik

Gunn Kari Hegvik

Journalist, VG
Journalist på dagsorden-avdelingen i VG. Har tidligere jobbet som politisk journalist i VG, Dagbladet og Adresseavisen. Utdannet i datajournalistikk fra Columbia University i New York. Var med å prosjektere faktisk.no... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Vasholmen

15:30 CET

Spelet om fisken (15.30)
Med støtte frå Fritt Ord gjorde lokalavisa Kvinnheringen i fjor eit djupdykk i den lokale oppdrettsnæringa og villfiskforskinga. Målet var å gi lesarane ei større forståing av begge sidene i den lokale skyttargravskrigen, og å koma veletablerte mytar til livs. I «Spelet om fisken» gjekk avisa óg inn i den betente og dels uforståelege konflikten i Guddalselva, ein konflikt som har fått forgreiningar heilt opp på regjeringsnivå.  
Speakers
avatar for Karen Anna Kleppe

Karen Anna Kleppe

Journalist, Kvinnheringen
Karen Anna Kleppe (22) begynte journalistkarrieren sin i lokalavisa Firda, gjennom Nynorsk Avissenter i Førde. Ho har sidan januar 2018 vore tilsett i Kvinnheringen, der ho har jobba med fleire undersøkandejournalistiske saker, mellom anna saka om kva som skjedde i kulissane d... Read More →
avatar for Elisabeth Berg Hass

Elisabeth Berg Hass

Journalist, Kvinnheringen
Elisabeth Berg Hass har jobba i Kvinnheringen sidan 2014, og i lokalavisbransjen sidan 2008. Ho har jobba med fleire undersøkande saker lokalt, blant anna Postlistesaka, som Kvinnheringen vann LLA sin journalistpris for i 2017.


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Ormen Lange 3

15:30 CET

Sviket mot barnevernets ungdommer (16.00)
Et innlegg fra en 19 år gammel jente på Facebook skulle bli første steg i avsløringen av et gigantisk svik mot noen av barnevernets mest sårbare ungdommer. Etter en rekke avsløringer om forholdene ved Vestlundveien ungdomssenter i Bergen, ble den statlige barnevernsinstitusjonen lagt ned. I januar i år valgte regiondirektøren i Bufetat å gå av.

Speakers
avatar for Asle Hansen

Asle Hansen

Journalist, Dagbladet
Asle Hansen har jobbet i Dagbladet siden 2001, det meste av tida i avisas nyhetsavdeling. De siste åra har Hansen jobbet mye med sårbare grupper og offentlig omsorg, og har brukt mye tid på dypdykk i barnevernet.
avatar for Rønnaug Jarlsbo

Rønnaug Jarlsbo

Journalist, Dagbladet
Rønnaug Jarlsbo, har vært journalist i Dagbladet siden 1995, fortrinnsvis i Magasinet. Det siste året har hun vært tilknyttet gravegruppa, og har brukt mye tid på barnevern sammen med Asle Hansen.


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Ormen Lange 3

15:30 CET

Følg statens penger
På nettsiden statsregnskapet.no publiseres alle regnskapstallene hver måned. I denne sesjonen får du lære hvordan statsregnskapet er bygd opp og hvordan du kan tolke og analysere tallene. Du får også lære hvordan du kan sammenlikne regnskapstall på tvers av departementer og virksomheter. Statsregnskapet er en sammenstilling av alle regnskapene i alle statlige virksomheter, inkludert departementene. Her kan du bl.a. finne ut hvor mye penger som er brukt på reisevirksomhet, overtid og IT.

Speakers
avatar for Arnulf Eriksen

Arnulf Eriksen

Fagansvarlig, Direktoratet for økonomistyring
Arnulf Eriksen er siviløkonom og fagansvarlig for statsregnskapet i Direktoratet for økonomistyring. Han har lang erfaring med økonomisystemer i både privat og offentlig sektor, og har vært med på å utvikle statsregnskapet.no.
avatar for Jan-Erik Fjukstad Hansen

Jan-Erik Fjukstad Hansen

Seniorrådgiver, Direktoratet for økonomistyring
Jan-Erik Fjukstad Hansen er siviløkonom og har en master i statsvitenskap. Han er seniorrådgiver i Direktoratet for økonomistyring, med styring i staten og økonomistyring som fagområder. Hansen har vært med i utviklingen av statsregnskapet.no, og er redaktør for innholdet... Read More →


Saturday March 30, 2019 15:30 - 16:30 CET
Ildverket

16:30 CET

Pause
Saturday March 30, 2019 16:30 - 17:00 CET
Fellesarealene

17:00 CET

Informasjonskrigen
Den viktigste delen av krigen i Øst-Ukraina kjempes i dag i avisspaltene og på Internett.  Konflikten i Ukraina våren 2014 ble også starten på informasjonskrigen mellom Russland og Vesten. Vi har sett trollfabrikker, falske nettsider, uekte saker og ensidig rapportering.  Hvordan påvirkes vi som journalister av dette? Hvordan skiller vi sant fra usant – og hvilke knep tas i bruk for å lure leserne? I denne sejonen medvirker tre høyt kvalifiserte eksperter som på hver sin måte har kunnskap om informasjonskrigen som pågår.    

Speakers
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News
Amund Trellevik er journalist i High North News i Kirkenes, styreleder i Barents Press Norge og leder for Svarte Natta-konferansen.
avatar for Josef Šlerka

Josef Šlerka

Head of New Media Studies, Faculty of Arts in Prague
Josef Šlerka is Head of New Media Studies at the Institute of Information Studies and Librarianship at Charles University’s Faculty of Arts in Prague and Managing Director at Endowment for Independet Journalism. He was also head of research and development in a global social media... Read More →
avatar for Leonid Ragozin

Leonid Ragozin

Independent Journalist
Since 2013, Leonid Ragozin has worked as a freelance journalist covering former USSR and Eastern Europe for Bloomberg, Al-Jazeera and other English-language outlets. Prior to this, he spent a total of 12 years at the BBC and another four as a foreign correspondent for the Russian... Read More →
avatar for Olga Yurkova

Olga Yurkova

Journalist and co-founde, StopFake.org
Olga Yurkova is a journalist and co-founder of StopFake.org, an independent Ukrainian organization that trains an international cohort of fact-checkers in an effort to curb propaganda and misinformation in media.Olga Yurkova teaches different audiences how propaganda works and how... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Ormen Lange 1

17:00 CET

Slik skriver du en god avsløring
Hvordan skal formidle den gode - men kompliserte - avsløringen din? Skal du skrive en vanlig nyhetssak eller en newsfeature? Mangeårig leder for VG Helg, Svein Kjølberg, er VGs skriveguru. Kjølberg jobber som coach for storytelling i VG-huset, og bistår spesielt når de mest kompliserte avsløringene skal fortelles på en god måte. Kjølberg vil i denne sesjonen dykke ned konkrete saker - og forklare hvordan han tenker og jobber med tekst.

Speakers
avatar for Svein Kjølberg

Svein Kjølberg

Coach, VG
Svein Kjølberg  jobber som coach for storytelling i VG Helg og nyhetssjef VG Helg. Har vært tilknyttet VGs featureavdeling siden 1993, de siste 20-årene som mellomleder, blant annet som utgavesjef for VG Helg og seksjonsleder for VG MagasinPluss. Har reportasjeledet en rekke prisvinnende... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Ormen Lange 2

17:00 CET

Databaser og SQL - steget etter Excel 3
Dette er time 3 av 3:
I denne trippelsesjonen tar du steget etter Excel.  Du får praktisk undervisning i å jobbe med databaser og SQL (Standard Query Language). I løpet av de tre timene vil du lære å bygge SQL-databaser,  å jobbe med store datamengder og kombinere ulike datatabeller med hverandre.
Du må  installere programmet DB-browser for SQLite på din laptop før kurset starter.  Gå til http://sqlitebrowser.org, last ned og følg instruksjonene for standardinstallasjon.
Obs: Deltagerne bør ha basiskunnskaper i Excel. 

Speakers
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Dataredaktør, SVT
Helena Bengtsson er datareaktør i SVT og har de tre foregående årene vært redaktør for dataprosjekter i Guardian.  In 2006 and 2007 var hun databaseredaktør for Center for Public Integrity in Washington, D.C. Hun mottok Stora Journalistpriset i  2010 for Valpejl.se.@Helen... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Rauer

17:00 CET

Google Sheets 3
Dette er time 3 av 3:
Denne siste timen dreier seg i hovedsak om rensing: Data er bygd av mennesker., og mennesker gjør feil. Hvordan forberede data til dataanalyse.Speakers
avatar for Gunn Kari Hegvik

Gunn Kari Hegvik

Journalist, VG
Journalist på dagsorden-avdelingen i VG. Har tidligere jobbet som politisk journalist i VG, Dagbladet og Adresseavisen. Utdannet i datajournalistikk fra Columbia University i New York. Var med å prosjektere faktisk.no... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Vasholmen

17:00 CET

Jehovas vitners religiøse domsutvalg (17.00)
Internasjonale dokumentlekkasjer og sårbare kilder på Sørlandet. Slik jobbet Fædrelandsvennens Connie Bentzrud og Tarjei Leer-Salvesen med å avdekke hvordan Jehovas vitner har etablert en kristen variant av sharia-domstoler.

Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen jobber i Fædrelandsvennen med undersøkende journalistikk. Han utvikler også innsynsverktøyet Innsyn.no. Tarjei har bakgrunn fra blant annet NRK Brennpunkt, Dagbladet og Klassekampen, og ga i 2016 ut boka «Arkivsøk for journalister» sammen med Maren S... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Ormen Lange 3

17:00 CET

Når befolkningen halveres (17.30)
Hva skjer med et lokalsamfunn når befolkningen halveres på et par generasjoner, og hva tenker ungdommen om fremtiden? Journalistene har analysert 70 år med statistisk data, kartlagt dagens situasjon og dybdeintervjuet 108 av dagens ungdommer om deres forventninger om fremtiden. Det ble ikke bare en imponerende og grundig kartlegging, men et stykke praktjournalistikk av internasjonal klasse fortalt i en digital innpakning som gjør det hele til en fryd for leseren.

Speakers
avatar for Alexander Killingberg

Alexander Killingberg

Redaktør, Fosna-Folket
Redaktør i Fosna-Folket siden 2014. Har tidligere jobbet tre år som vikar i Adresseavisen. Er utdannet journalist ved Norges Kreative Fagskole. Har vunnet kategorien lokaljournalistikk i Den trønderske journalistprisen to ganger, nyhetsprisen stor avis i Polarisprisene én gang... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Ormen Lange 3

17:00 CET

Lær alt du trenger om offentlig arkivering
Hørt om «Forvaltningens nye arkiver»? Etter å ha deltatt på denne sesjonen forstår du hvorfor dette er noe alle journalister bør ha kunnskap om. Arkivverket fører tilsyn med arkivarbeidet i alle offentlige organer i hele landet. Her vil du få tips om hvordan finne fram i gullgruva, bruke historiske arkivkilder på jakt etter nyheter og avsløringer og få godt stoff om journalføring og arkivering.  Sjekk mer her:
https://www.mynewsdesk.com/no/arkivverket/blog_posts/kollektiv-demens-80744Speakers
avatar for Kjetil Reithaug

Kjetil Reithaug

Fagdirektør, Arkivverket
Fagdirektør for Dokumentasjonsforvaltning i  Arkivverket. Reithaug er utdannet historiker og har jobbet med arkiv og dokumentasjon i siden 1994. I Utenriksdepartementet, Interkommunalt arkiv og som statsarkivar siden 2012. Siden 2016 har han ledet Arkivverkets arbeid med tilsyn... Read More →
avatar for Øyvind Ødegaard

Øyvind Ødegaard

Forskningskoordinator, Arkivverket
Øyvind Ødegaard er forskningskoordinator i Arkivverket. Øyvind Ødegaard er utdannet historiker og har jobbet i forskjellige stillinger i Arkivverket siden 1992. I årene 2010-2015 var han ansvarlig for «Riksarkivets vårslipp», som publiserte tidligere ukjente kilder fra 2... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Mostein

17:00 CET

Finn gull i revisjonsrapportene
Revisor Oddny Ruud Nordvik forklarer hvordan de gransker og hva revisoren ser etter. Hun guider deg gjennom bransje-språket i rapportene, og hva kan de prate om dersom du ringer?Speakers
avatar for Oddny Ruud Nordvik

Oddny Ruud Nordvik

Ass. revisjonssjef, Romerike revisjon
Oddny Ruud Nordvik er assisterende revisjonssjef i Romerike revisjon IKS og leder avdelingen for forvaltningsrevisjon og selskapskontroll. Hun er utdannet jurist og har 25 års erfaring fra offentlig sektor, bl.a. fra juridisk seksjon i Kommunaldepartementet. Avdelingen hun leder... Read More →


Saturday March 30, 2019 17:00 - 18:00 CET
Ildverket

19:45 CET

Festmiddag og utdeling av SKUP-prisen
Saturday March 30, 2019 19:45 - 23:00 CET
Oseberg
 
Sunday, March 31
 

10:30 CEST

Dette ser SKUP-juryen etter
Hva skal til for at SKUP-juryen tenner på metoderapporten din?  Linn Kongsli Hillestad, som selv har vunnet SKUP-prisen, gir noen svar.

Speakers
avatar for Vibeke Haug

Vibeke Haug

Redaksjonssjef, NRK
Vibeke Haug er medlem i SKUP-juryen, sitter i ledergruppa i Dokumentar og Samfunnsavdelingen i NRK og er redaksjonssjef med hovedansvar for Ekko på P2. Hun har tidligere vært redaksjonssjef for Undersøkende Dokumentar i samme avdeling og vært redaktør for Brennpunkt og Radiodokumentaren... Read More →
avatar for Linn Kongsli Hillestad

Linn Kongsli Hillestad

Redaksjonssjef, Dagbladet
Linn Kongsli Hillestad er redaksjonssjef i Dagbladet og har tidligere vært journalist i samme avis. Sammen med to kolleger vant hun SKUP-prisen for 2013 med prosjektet «Null CTRL».


Sunday March 31, 2019 10:30 - 11:30 CEST
Ormen Lange 2

10:30 CEST

Her får du gravehjelp
I løpet av kort tid har det nye Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen gjort seg bemerket gjennom grundige og avslørende saker i lokal- og regionalmedier. SUJO ble etablert høsten 2018 og skal støtte den undersøkende journalistikken i Norge. Møt de sentrale personene i senteret og hør hvordan du kan få stipend, reportasjeledelse og annen nødvendig hjelp til graveprosjektet, enten du skal grave i en uke eller flere måneder.

Speakers
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

Senterleder, SUJO, Senter for Undersøkende Journalistikk
Per Christian Magnus har jobbet de siste 30 årene som dokumentarfilmskaper og journalist. Han var 15 år i TV 2, de fleste i Dokument 2-redaksjonen som redaksjonssjef og journalist, og åtte år i NRK i flere ulike redaksjoner. Han har mottatt Den store journalistprisen og en rekke... Read More →
avatar for Kristine Holmelid

Kristine Holmelid

Reportasjeleder, SUJO, Senter for Undersøkende Journalistikk
Kristine Holmelid har 20 års erfaring som journalist og reportasjeleder. Hun ledet Bergens Tidendes featureavdeling i åtte år og var reportasjeleder for en rekke undersøkende og fortellende saker, blant annet Skup-vinner «Jannes historie».  


Sunday March 31, 2019 10:30 - 11:30 CEST
Ormen Lange 3

10:30 CEST

Krev svar - ikke svada!
Er du oppgitt over info-bransjen og spinndoktorene? Lær av en som har vært der! Steffen Fjærvik har de siste årene levd av gi råd til personer som skulle møte pressen. Nå er han ute av bransjen og er klar til å vise journalistene hva slags teknikker de info-drillede kildene bruker. Og ikke minst: Hvordan journalister skal komme rundt dette og få skikkelige svar på det de spør om.

Speakers
avatar for Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik Consulting
Steffen fjærvik har fire års erfaring som kommunikasjonsrådgiver og har drevet medietrening på toppledernivå. Før det har han 20 års erfaring som journalist og redaktør, blant annet fra NRK, A-pressen og IJ. Han er utdannet radiojournalist og filolog.


Sunday March 31, 2019 10:30 - 11:30 CEST
Ormen Lange 1

10:30 CEST

Strategisk innsyn
Innsynsretten er viktig både når det smeller og når du skal planlegge et graveprosjekt. På denne sesjonen får du ideer til hvordan man kartlegger og komme i gang med konkrete eksempler fra store graveprosjekter og hverdagsgraving.

Speakers
avatar for Lajla Ellingsen

Lajla Ellingsen

Journalist, Adresseavisen
Lajla Ellingsen er journalist i Adresseavisens samfunnsavdeling. Hun har sammen med  Mari By Rise jobbet med en rekke større prosjekter i Adresseavisen de siste 13 årene - blant  annet Helsereisene, Kraftfondet, De Glemte barna, Makteliten og selvmord  i psykisk helsevern... Read More →
avatar for Eiliv Frich Flydal

Eiliv Frich Flydal

Journalist, Dagbladet
Eiliv Frich Flydal har jobbet som journalist i Dagbladet siden 2006. Flydal vant SKUP-diplom i 2017 for serien «Kongemakta» i 2017, Dataskup-prisen (2017) og Skup-diplom (2018) for «Søppelkrisa» om avfallshåndtering i Oslo og Dataskup-diplom for «Konkursgjengangerne» i 2018... Read More →


Sunday March 31, 2019 10:30 - 11:30 CEST
Oseberg

11:30 CEST

Pause
Sunday March 31, 2019 11:30 - 12:00 CEST
Fellesarealene

12:00 CEST

12:00 CEST

12:00 CEST

Slik vant Dagbladet IR-prisen (12.00)
Speakers
avatar for Ingerid Salvesen

Ingerid Salvesen

Ingerid Salvesen  er medlem av SKUP-styret og er journalist med bakgrunn fra bla Dagens Næringsliv og NTB.


Sunday March 31, 2019 12:00 - 12:30 CEST
Oseberg

12:00 CEST

Slik vant Tønsbergs Blad SKUP-diplom med «Tjøme-saken» (12.15)
Vinneren/vinnerne av SKUP-diplom forteller om arbeidet. Detaljer om hvilke innledere som er i hvilke saler vil bli kunngjort før frokost søndag. SKUP-styret vet ikke hvor mange diplomer juryen deler ut.

Sunday March 31, 2019 12:00 - 12:30 CEST
Ormen Lange 1

12:00 CEST

12:30 CEST

Slik vant Dagens Næringsliv SKUP-prisen (12.30)
Her forteller Kjetil Sæter og Markus Tobiassen om metodene de brukte da de vant SKUP-prisen.


Speakers
avatar for Bernt Olufsen

Bernt Olufsen

SKUP-juryen
Bernt Olufsen (65),  journalist og redaktør siden 1975. Bakgrunn fra Adresseavisen og Verdens Gang. Ansvarlig redaktør i VG 1994-2011. Styreoppdrag i medieforetak i Spania, Frankrike, Estland, Norge og Sverige. Trustee i Ethical Journalism Network (EJN), London. Mentor for WAN-IFRA... Read More →


Sunday March 31, 2019 12:30 - 13:00 CEST
Oseberg

12:30 CEST

Slik vant Dagens Næringsliv SKUP-prisen (12.30)
Vinneren/vinnerne av SKUP-prisen forteller om arbeidet, og sesjonen modereres av SKUP-juryens leder Bernt Olufsen.

Speakers
avatar for Bernt Olufsen

Bernt Olufsen

SKUP-juryen
Bernt Olufsen (65),  journalist og redaktør siden 1975. Bakgrunn fra Adresseavisen og Verdens Gang. Ansvarlig redaktør i VG 1994-2011. Styreoppdrag i medieforetak i Spania, Frankrike, Estland, Norge og Sverige. Trustee i Ethical Journalism Network (EJN), London. Mentor for WAN-IFRA... Read More →


Sunday March 31, 2019 12:30 - 13:00 CEST
Oseberg

13:00 CEST

Lunsj og god tur hjem
Sunday March 31, 2019 13:00 - 14:00 CEST
Restauranten